Yük Platformu
Yük platformları yük ve eÅŸya taşımak için tasarlanmış, Asansör sınıfı içerisinde yer alsa da tanımı ve özellikleri ile kaldırma ekipmanı olarak sınıflandırılmaktadır. 10000Kg kadar yük kaldırabilir.
Yük Platformu günümüzde her türlü iç ve dış mekanlarda yüklerimizin taşınması, transfer edilmesi, depolanması ,istiflenmesi gibi bir çok alanda bize yardım eden dayanıklı ve en zor ÅŸartlarda çalışabilen hidrolik ve mekanik asansör sistemleridir.
- Kabin mevcut değildir. Platformun etrafında korkuluklar olmak zorundadır.
- Platform içerisinde kumanda yoktur. Yönlendirme butonları katlarda sabit olarak monte edilmelidir.
- Ä°nsan taşınmaz. Yük taşımak için tasarlanmıştır.
- Hızı 0,15 m/s’den az olmaktadır.
- Bunun gibi önemli açıklamalar yapılmaktadır.
- Yük platformlarında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de platformda güvenlik tedbirleridir.
- Yük platformlarının çalışma alanları Ä°SG’ye uygun olmak zorundadır.
- Platform korkulukları minimum 110 cm olmak zorundadır.
- Platformun çalıştığı yere insan veya herhangi bir canlının girmesi ve tehlike oluÅŸturmaması için etrafı minimum 120 cm duvar, sac, fence gibi koruyucu ve engelleyici alanlar oluÅŸturulmalıdır.
- Platform üzerine kapı konulması kesinlikle yasaktır. MenteÅŸeli kapılar sürgülerden veya baÄŸlandıkları mafsallardan kurtulduklarında platformlarda sıkışmalara, kazalara sebep olduÄŸundan kesinlikle platform üzerinde kapı yapılması yasaktır. Kapı çok gerekli ise “tak-çıkar” dediÄŸimiz hareketli korkuluklar takılmaktadır.
- Platformdan yük indirildiÄŸinde acil stop basılı devrede olmalıdır.
- EÄŸer platform etrafı kapalı ise, platform çalışırken herhangi bir hareketli canlı veya cismin girmemesi için koruyucu ve engelleyici tedbirler alınmışsa sesli ikaza gerek yoktur. Fakat koÅŸullardan dolayı açık alanda çalışıyorsa sesli ikaz olması gerekiyor.
- Platformların üzerlerinde yönlendirme ve uyarı levhaları olmak zorundadır. Kapasite, yükseklik ve insan binemez gibi uyarı ve bilgilendirme levhaları olmak zorundadır.
- Her yük platformunun kimliÄŸi olmalıdır. Üretim yılı, kapasite, seyir mesafesi, kaç pistonlu, motor gücü gibi…
- Platform yönlendirme veya çalışma ÅŸekli iki ÅŸekilde olmalıdır. Bas gönder veya Basılı tut gönder. –taşınacak yüke veya çalışma ÅŸekline göre belirlenmektedir-